BENKOR s.r.o. - English BENKOR s.r.o. - Deutsch BENKOR s.r.o. - Espanol

Recepty

Koření a bylinky

- používají se k vylepšení chuti a vůně pokrmů, většina má také léčivé účinky a mohou být našemu tělu velmi prospěšné. Ať už je používáme ve směsích nebo samostatně, nezapomeňme však na střídmost - také zde platí rčení „všeho s mírou".

Na této stránce naleznete nejen pár jednoduchých a chutných receptů, ve kterých je to právě koření, které dělá pokrmy přitažlivější, dodává jim svou báječnou a specifickou chuť a osobitou vůni, ale také několik tipů a nápadů, jak si jednoduše ozvláštnit chuť Vašich jídel a nápojů. Někdy stačí opravdu málo a kromě krásné vůně a specifické chuti dodáte svému tělu - díky koření -
i kousek zdraví.

Listové těsto

Listové těsto

Koření na pizzu - směs koření a bylinek ke kořenění pizzy. Neobsahuje sůl, ani jiné přísady.
Složení: oregano, česnek, bazalka, cibule, paprika sladká, pepř černý, saturejka.

Detail
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů,významný dekorační prvk pokrmů. Do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám.  Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.

Pepř - nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.

Kmín - typické koření do chleba a slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel.

Detail
Zelňačka  s klobásou

Zelňačka s klobásou

Český kmín - více na http://www.benkor.cz/cesky-kmin/
Kmín je typickým kořením do chleba, slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. - do těžce stravitelných jídel.

Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů, dekorační prvek pokrmů. Do teplých i studených jídel - polévek, omáček, salátů, pomazánek, k bramborám..Podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.

Pět pepřů - směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře - k opepření masitých i zeleninových pokrmů. Směs má jemnější vůni a chuť než jednotlivé pepře a má dekorační efekt.

Detail
Sýrové kuličky obalené v koření

Sýrové kuličky obalené v koření

Paprika - hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Má lahodnou chuť a všestranné použití, obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.

Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů a významný dekorační prvek pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.

Pepř - nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.

Detail
SVAŘENÉ VÍNO

SVAŘENÉ VÍNO

Svaření víno - složení: skořice, hřebíček, nové koření, badyán, lipový květ, meduňka.

Koření na svařené víno je tradiční směs koření, která se používá ke kořenění svařeného vína na jižní Moravě. Neobsahuje cukr, ani žádné jiné přísady.

Detail
Calta

Calta

CALTA - výrobek oceněný na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima 2008 zlatou medailí v kategorii Trendy.
Bezlepková směs pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, i pro diabetiky. Nemusí být nutně celiaci, Calta chutná všem. Neobsahuje také vejce, mléko, sóju, umělá barviva ani konzervanty. Jedná se o potravinu s vysokým obsahem vlákniny, která byla vyvinuta v občanském sdružení Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu.

Poznámka: směs byla vyvinuta jak pro klasické pečení v běžné troubě, tak i pro přípravu v domácí pícce (Panasonic). Ze směsi připravené podle základní receptury lze také připravit chutné dalamánky, bochánky, sendviče atd.

Detail
VYKRAJOVANÉ PERNÍČKY

VYKRAJOVANÉ PERNÍČKY

Koření do perníku - tradiční směs perníkového koření, která se v Mělnické Vrutici vyrábí už od nepaměti a je také součástí mnohých průmyslově vyráběných perníků.
Složení: fenykl, koriandr, skořice, anýz, pomerančová kůra, nové koření, badyán, hřebíček, muškátový květ, muškátový ořech.

Detail
Květáková polévka s kurkumou

Květáková polévka s kurkumou

Kurkuma neboli indický šafrán je koření žluté barvy ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť. Kurkuma je základní součástí Kari, přidává se také do hořčice a worcesteru, používá se do polévek, k přibarvování másla, umělých tuků, sýrů, těstovin,rýže..

Římský kmín - šabrej je příbuzný kmínu kořennému. Má mnohem pronikavější, ostřejší vůni a chutná poněkud ostře. Aby se ztratila nepříjemná vůně, je vhodné šabrej nejdříve opražit na tuku.

Koriandr je zapomenuté koření s příjemnou kořennou chutí a vůní. Používá se do chleba, vánočního pečiva, perníku. Je součástí směsí používaných ke kořenění salátů, masa, paštik.

Detail
Špenátová krémová polévka

Špenátová krémová polévka

Prachanda polévková - vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady, pouze sůl.
Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem.
Složení: sůl 34,7 %, cibule, celer, karotka, petržel, pórek, česnek, kurkuma, libeček.


Muškátový oříšek - koření svou sladkou pálivou ostrostí značné množství rozličných jídel. Aromatizuje nápoje, především koktejly, zeleninové šťávy, mléčné nápoje, svařené víno, punč apod. Je vhodný do zeleniny – ochucuje např. květák, špenát, mrkev, slané rýžové pokrmy, zeleninové polévky, ryby apod. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, ovocných dortů a kompotu. Není vhodný pro malé děti.

Detail
Káva se skořicí

Káva se skořicí

Skořice je jedno z nejstarších koření. Je to aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů podobných vavřínu. Působí příznivě na celý organismus, má kořenně nasládlou chuť a příjemnou a jedinečnou vůni. Používáme ji do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a do všech sladkých pokrmů. Všechno co sladíme cukrem, můžeme také sypat skořicí – kaše, moučníky, kompoty, pudinky, jablkový závin, svařené víno, punče apod. Jemnější chuť a vůni má cejlonská (pravá) skořice, která pochází ze Srí Lanky a patří k velmi drahé komoditě. Je charakteristická jemnou, sladkou a vyváženou chutí, má světlejší barvu , obsahuje menší množství kumarinu oproti jiným typům skořic z jiných oblastí.
Zajímavou chuť docílíme i přidáním trochy skořice do kávy. Podporuje trávení a odstraňuje nepříjemný pach z úst.

Detail
Celerovo-mrkvová pomazánka

Celerovo-mrkvová pomazánka

Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k  bramborám, masu i těstovinám. Kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.

Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.

Detail
Jablečný kompot

Jablečný kompot

Vanilkový cukr s mletou přírodní vanilkou, bez chemických přísad. Cukr, vanilka pravá 2%.        

Skořice - jedno z nejstarších koření. Používá se do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a všech sladkých pokrmů. Vše co sladíme cukrem, můžeme sypat skořicí – kaše, moučníky, kompoty, jablkový závin, svařené víno, punče apod. Podporuje trávení, odstraňuje nepříjemný pach z úst.  

Hřebíček - velmi aromatické koření. Používá se celý nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů nebo pečiva - zvláště vánočního, do svařeného vína, dále na tmavé maso - skopové a zvěřinu, do naložené sladkokyselé zeleniny a kompotů. Podle lidové tradice se žvýká při bolestech zubů a zánětech v dutině ústní.

Detail
Dýňová polévka

Dýňová polévka

Prachanda polévková - vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady, pouze sůl. Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem. 
Složení: sůl 34,7 %, cibule, celer, karotka, petržel, pórek, česnek, kurkuma, libeček.

Pepř - nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.

Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů a významný dekorační prvek pokrmů. Vhodný do teplých i studených pokrmů - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k bramborám, masu i těstovinám.

Detail
Mléčný koktejl - ostružiny

Mléčný koktejl - ostružiny

Vanilkový cukr - s mletou přírodní vanilkou. Bez chemických přísad.
Složení: cukr, vanilka pravá 2 %.

Dolce bylinný karamel - unikátní výrobek. Je to zkaramelizovaný cukr (nebo fruktóza – Dia Dolce) konzistence medu s přidaným bylinným extraktem jednotlivých bylin - šalvěje, jitrocele nebo černého bezu. Lze jej doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkových obdobích, dia variantu při diabetické dietě.

Detail
Pečená rajčata

Pečená rajčata

Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených jídel - do polévek, omáček, salátů, pomazánek, paštik, k  bramborám, masu i těstovinám. Kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu. Petržel je koření, které podporuje funkci trávicího ústrojí a ledvin.

Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.

Detail
Zelené fazolky se sýrem

Zelené fazolky se sýrem

Rosovické koření je určeno k širšímu využití v racionální výživě, používáme ho k úpravě vůně i chuti, příznivě stimuluje zažívání. Naše Rosovické koření obsahuje pouze druhy koření vypěstované v Čechách, neobsahuje sůl ani žádné další přísady, má jemnou chuť a vůni a hodí se k úpravě různých druhů mas, zeleniny, polévek, pomazánek a třeba i na chléb s máslem.

Detail
Kapr na Rosovickém koření

Kapr na Rosovickém koření

Rosovické koření je určeno k širšímu využití v racionální výživě, používáme ho k úpravě vůně i chuti, příznivě stimuluje zažívání. Proto Vám přinášíme recept na kapra s Rosovickým kořením.

Detail
Vánoční bezlepkové pečení s RUMINI

Vánoční bezlepkové pečení s RUMINI

Firma RUMINI připravila pro celiaky vánoční překvapení plné vánočních receptů. Byli jsme přizváni ke spolupráci s naším kořením. A tak Vám můžeme Podle bezlepkové kuchařky RUMINI v kuchyni o Vánocích můžete připravit třeba bezlepkové linecké pečivo, vanilkové rohlíčky, plněné košíčky, včelí úly a mnohé další.

Detail