Zelňačka s klobásou

Český kmín - více na http://www.benkor.cz/cesky-kmin/
Kmín je typickým kořením do chleba, slaného pečiva, ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. - do těžce stravitelných jídel.

Petrželový list - zdroj vitamínů a minerálů, dekorační prvek pokrmů. Do teplých i studených jídel..

Pět pepřů - směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře.

Zelňačka  s klobásou

Ingredience

kysané zelí
brambory
sůl
Kmín
Pepř - pět pepřů
Petržel
voda
máslo
mouka hladká
cibule
mléko
kysaná smetana
klobása

Příprava

Kysané zelí scedíme, pokrájíme na menší kousky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Zvlášť uvaříme se solí a kmínem na kostičky pokrájené brambory. Brambory nevařte spolu s kysaným zelím – nezměkly by. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku a vmícháme do zelí, povaříme. Nakonec přidáme vařené brambory, nasekanou cibuli, na kolečka nakrájenou opečenou klobásu a zalijeme mlékem. Znovu krátce povaříme. Před podáváním do polévky zamícháme trochu zakysané smetany, dochutíme petrželkou a pepřem – doporučujeme směs pěti pepřů.

https://eshop.benkor.cz/