Koření a kořenící směsi BENKOR 

NA TÉTO STRÁNCE NEUSTÁLE PRACUJEME A POSTUPNĚ PRO VÁS BUDEME DOPLŇOVAT DALŠÍ INFORMACE O NAŠICH PRODUKTECH.

Ajowan

Ajowan

Ajowan jsou semena (plody) rostliny příbuzné kmínu, která se pěstuje v jižní Indii a v arabských zemích. Má ostrou hořkou chuť připomínající tymián, proto dávkujte opatrně. Používá se především v indické a arabské kuchyni. Hodí se do indických směsí s oříšky a luštěninami, chlebů, do lístkového pečiva a sušenek.

Detail
Anýz

Anýz

Anýz se používá do pokrmů asijských kuchyní, při nakládání červené řepy, mrkve, patří do koláčů, vánočního pečiva, anýzových placiček, mléčné polévky, ovesné kaše a sladké rýžové pokrmy s ním chutnají lépe.

Detail
Badyán

Badyán

Badyán (hvězdičkové koření, hvězdicový anýz, čínský anýz) vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně.

Detail
Bazalka

Bazalka

Bazalka je bylinka, která chutná ostře aromaticky. Používá se do všech zeleninových pokrmů, salátů, polévek, bílých omáček, špenátů a fazolí. Přidává se do bylinkového másla, tvarohu, do octa apod.

Detail
Bobkový list

Bobkový list

Bobkový list patří do každé marinády k masu, hlavně ke zvěřině, do zeleniny nakládané v octě. Každá omáčka k masu se koření bobkovým listem, ale opatrně, obvykle stačí jeden list. Koření hraje v omáčce prim! Staré přísloví říká, že omáčka v kuchyni je stejně důležitá jako dirigent v orchestru.

Detail
Citronela řezaná (Citronová tráva)

Citronela řezaná (Citronová tráva)

Citronela (citronová tráva) je vysoká tráva, která se hojně pěstuje v tropické jihovýchodní Asii, především pro výrobu silice. Používá se do pokrmů jihovýchodní Asie (thajské, indonéské, vietnamské kuchyně), kterým dodává citronovou příchuť. Hodí se do Kari pokrmů, polévek, k rybám, měkkýšům, drůbežímu i vepřovému masu, do bylinných čajů.

Detail
Citronová kůra

Citronová kůra

Citronovou kůru používáme v české kuchyni tradičně do těst a k masu (především k rybám), kterým dodá citronovou příchuť. Hrubší drcená citronová kůra je určená především k ochucení bylinných čajů, svařeného vína, limonád a jiných nápojů, i jako náhražku citronely v asijských pokrmech.

Detail
Česnek

Česnek

Sušený česnek - díky němu si v kuchyni ušetříte mnoho práce s loupáním a krájením česneku. Plátky se hodí také jako dekorační složka do některých pokrmů např. salátů, k masu, ale i do chlebového těsta.

 

Detail
Česnek medvědí

Česnek medvědí

Listy medvědího česneku mají jemnější chuť a jsou lépe snášeny těmi, kdo špatně tráví běžný česnek. Zároveň plní dekorační funkci pokrmu.

Detail
Černucha - kmín černý

Černucha - kmín černý

Černucha (kmín černý, kalonji, semena černé cibule) je především kořením indické kuchyně, ale i kuchyní Středního Východu a Turecka. Používá se ke kořenění zeleniny, luštěnin, salátů (do jogurtového dresingu), chleba, jogurtů, tvarohových sýrů, jehněčího a drůbežího masa, na steaky, do čatní.

Detail
Estragon

Estragon

Lístky nebo větvičky estragonu (Pelyněk Kozalec) se u nás tradičně používají k aromatizaci octa. Je to důležité koření francouzské kuchyně, která estragon přidává k sýrům, do listových salátů, vaječných pokrmů (i omelet), ke kuřatům a rybám, k ochucení hořčice a salátových zálivek, pomazánek (např. rozetřený s máslem). 

Detail
Fenykl

Fenykl

Fenykl patří do vánočního pečiva, perníku, koláčů, pudinků, do nakládané zeleniny zvláště do červené řepy. Používá se k přípravě bylinných čajů proti nadýmání, podporuje trávení a tvorbu mateřského mléka.

Detail
Hřebíček

Hřebíček

Hřebíček je velmi aromatické koření. Používá se celý nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů nebo pečiva, zvláště vánočního. Dále na tmavé maso, ponejvíce skopové a zvěřinu, do naložené sladkokyselé zeleniny a kompotů. Patří také k houbám, nakládaným sleďům a vařené rýži. Je nezastupitelný do svařeného vína. 

Detail
Hořčice bílá

Hořčice bílá

Hořčice je palčivé koření, které nemá výraznou vůni. Bílá hořčice se používá ke kořenění nakládaných okurek a zeleniny v kyselém nálevu, k přípravě marinád a nálevů do salátů, ale i ke kořenění minutek.

Detail
Chilli

Chilli

Chilli je nejostřejší ze všech ostrých koření. Získává se z nejostřejších typů kořeninových paprik, které se pěstují ve všech tropických oblastech.
Mleté chilli se používá do různých palčivých omáček, marinád, guláše. Kayenský pepř bývá v porovnání s chilli jemněji mletý.

Detail
Chilli papričky

Chilli papričky

Chilli papričky 1-3cm (Birdeyes) pocházejí z Číny. Celé plody používáme do nakládané zeleniny a nebo podrcené jako dekorační ostré koření k masu i zelenině. Rozemleté chilli do různých palčivých omáček, marinád, guláše.
Chilli a kayenský pepř jsou nejostřejší ze všech ostrých koření. Získávají se z nejostřejších typů kořeninových paprik, které se pěstují ve všech tropických oblastech.

Detail
Jalapeno zelené

Jalapeno zelené

Jalapeno je typ ostrých papriček původem z Mexika.

 

Detail
Jalovec

Jalovec

Plody jalovce obsahují silici, pryskyřici a řadu dalších aromatických látek, které ve směsi vydávají charakteristickou lesní vůni. Jalovec je oblíbeným kořením myslivců a nezbytnou přísadou k pokrmům ze zvěřiny, do tmavých omáček, k tučnému vepřovému a skopovému masu, do marinád, ke grilování apod. Je hlavní chuťovou složkou ginu.  Podporuje trávení a má močopudný účinek.

Detail
Kardamom

Kardamom

Kardamom je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově.

Detail
Karotka

Karotka

Prášek karotky se používá do salátů, polévek, k masu nebo do limonád. Sušené kostky karotky se používají namočené nebo povařené do salátů, polévek, k masu. Karotka je zdrojem provitaminu A a minerálů.

Detail
Kayenský pepř

Kayenský pepř

Kayenský pepř je jedno z nejostřejších koření. Získává se z nejostřejších typů kořeninových paprik, které se pěstují ve všech tropických oblastech. Používá se k masu i zelenině, do různých ostrých omáček, marinád, guláše.

Detail
Kmín  - Český kmín

Kmín - Český kmín

Název „Český kmín“ s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Splňuje přísnější požadavky na kvalitu.

Více o českém kmínu najdete na https://www.benkor.cz/cesky-kmin/

Detail
Koriandr

Koriandr

Koriandr je zapomenuté koření s příjemnou kořennou chutí a vůní. Používá se do chleba, vánočního pečiva, perníku. Je součástí směsí používaných ke kořenění salátů, masa, paštik. Přidává se do nakládané zeleniny.

Detail
Kurkuma - indický šafrán

Kurkuma - indický šafrán

Kurkuma obsahuje žlutá barviva, díky kterým ji můžeme použít tam, kde se používá šafrán. Na rozdíl od šafránu je barvivo kurkumy rozpustné v tucích a je jiné. Je zcela neškodné. 

Detail
Levandule

Levandule

Levandule se pěstuje především ve středomoří. Levandulový květ bývá součástí provensálských směsí koření. Samostatně se používá v malých množstvích k nakládání do octa nebo oleje nebo k přípravě zklidňujících bylinných čajů.

Detail
Majoránka

Majoránka

Majoránka zjemňuje chuť játrových knedlíčků, téměř všech polévek, především bramborové, gulášové, hrachové a jiných. Je vhodná do mletého masa, luštěnin, do rybích salátů atd.

Detail
Mák bílý

Mák bílý

Bílý mák je česká odrůda máku světlé barvy a oříškové chuti. Používá se stejně jako modrý mák. Můžeme jím nahradit ořechy v cukroví.

Detail
Muškátový květ

Muškátový květ

Muškátovým květem kořeníme pudinky, kompoty, tvarohové moučníky. Je vhodný k pečeným jablkům, meruňkám a švestkám. Zvláště jemně chutnají květem ochucené bujony, rybí a květáková polévka. Také vánoční pečivo se bez něj neobejde. Není vhodný pro malé děti.

Detail
Muškátový ořech

Muškátový ořech

Muškátový oříšek koření svou sladkou pálivou ostrostí značné množství rozličných jídel.

Detail
Nové koření

Nové koření

Nové koření se také nazývá „všekoření“ (allspice). Používá se do marinád, polévek, k nakládané zelenině, do svařeného vína i perníku.

Detail
Paprika pálivá

Paprika pálivá

Paprika se hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Pro svou lahodnou chuť a všestranné použití je pro přípravu jídel téměř nepostradatelná. Paprika obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.

Detail
Paprikové floky červené

Paprikové floky červené

Sušená sladká paprika (kapie) se používá jako dekorační složka do zeleninových pokrmů, salátů i k masu. Je zdrojem vitaminu C.

Detail
Paprikové floky zelené

Paprikové floky zelené

Sušená sladká paprika se používá jako dekorační složka do omáček, zeleninových pokrmů, salátů i k masu. Je zdrojem vitaminu C.

Detail
Pepř bílý

Pepř bílý

Bílý pepř se hodí především k bílým masům, zelenině a sýrům. Je to jeden ze třech koření pocházejících z pepřovníku černého – bílý pepř jsou semena, pepř černý a zelený jsou plody pepřovníku v různém stupni zralosti. Všechny tyto pepře mají podobnou peprnou chuť. Lze je používat i ve směsi.

Detail
Pepř černý

Pepř černý

Pepř černý je jedním z nejběžnějších druhů koření. Používá do polévek, omáček, k zelenině i masům.
Pepř černý, bílý a zelený pocházejí ze stejné rostliny, jsou to plody pepřovníku v různém stupni zralosti. Všechny tyto pepře mají podobnou peprnou chuť

Detail
Pepř červený (růžový)

Pepř červený (růžový)

Červený pepř (pepř růžový) nepochází z pepřovníku. Červené bobule jsou křehké a spíše aromatické. Hodí se jako dekorační koření do masitých i některých zeleninových jídel.

Detail
Pepř sečuánský (Fagara)

Pepř sečuánský (Fagara)

Sečuánský pepř (Fagara) pochází z Číny. Není příbuzný s pepři z pepřovníku. Používá se především v čínské, indické a japonské kuchyni. Je spíše aromatický, než ostrý. 

Detail
Pepř zelený

Pepř zelený

Pepř zelený pochází ze stejné rostliny jako černý a bílý pepř. Všechny jsou plody pepřovníku v různém stupni zralosti. Zelený pepř je jemnější než černý pepř, méně dráždivý, hodí se především k masům, ale i k zelenině.

Detail
Petržel - kořen

Petržel - kořen

 

Petrželový kořen se používá namočený nebo krátce povařený do polévek, omáček, salátů i k masu.

Detail
Petržel - list

Petržel - list

Petrželový list je zdrojem vitamínů a minerálů a významným dekoračním prvkem pokrmů. Hodí se do teplých i studených pokrmů.

Detail
Piniové oříšky

Piniové oříšky

Piniové oříšky se používají k přípravě studených omáček, masitých nádivek, moučníků, salátů a rýžových jídel nebo se jimi zdobí hotové pokrmy.

 

Detail
Rozmarýn

Rozmarýn

Listy rozmarýnu jsou velmi aromatické silné koření. Typickou příchuť dává jehněčím, skopovým a  kuřecím pokrmům. Používá se ke kořenění zvěřiny, do marinád, rajčatové polévky atd.

Detail
Sezam - sezamové semínko

Sezam - sezamové semínko

Sezam se hodí do pečiva tam kde mák a kmín, ale i do salátů nebo dezertů (např. s bylinným karamelem jako přísada ovocných nebo zmrzlinových pohárů).
Obsahuje až 60 % oleje. Je mírně projímavý.

Detail
Skořice  - indonéská, cejlonská

Skořice - indonéská, cejlonská

Skořice je jedno z nejstarších koření. Používáme ji do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a do všech sladkých pokrmů.

Detail
Šafrán

Šafrán

Pravý šafrán jsou sušené oranžové blizny, které se ručně vytrhávají z květů pěstovaných rostlin. Používá se především v jižní Evropě a na blízkém Východě ke kořenění a barvení rýže, polévek a pokrmů z ryb. Není vhodný pro nastávající maminky a malé děti.

Detail
Tymián

Tymián

Tymián je bylinka, která se používá do uzenin, k vepřovým a skopovým pečením, do paštik, zeleninových polévek, ke zvěřině, k játrům a do telecího. Je nepostradatelný na přípravu marinád k nakládání masa a na grilování.

Detail
Vanilka

Vanilka

Vanilka se hodí do všech sladkostí a sladkých pokrmů. Do koláčů, pudinků, keksů, sladkých tvarohů, náplní do dortů, bábovky, kompotů apod.

Detail
Zázvor

Zázvor

Zázvor se používá především v indické a čínské kuchyni. Je vhodný ke všem pokrmům z drůbeže i jiných mas, například hovězí na zázvoru je vynikající. Hodí se ke všem pokrmům s rýží. Přidává se i do sladkých jídel – pudinků, želé i vánočního cukroví či do nápojů.

Detail
Adžika

Adžika

Směs původem z Gruzie. Používá se k úpravě masa i zeleniny. Její chuť umožňuje universální použití do slaných pokrmů. Kromě běžného koření obsahuje sůl, kyselinu citronovou a česnek.

Detail
Americké brambory

Americké brambory

Kořenící směs k přípravě amerických brambor. Obsahuje sůl, není nutno solit navíc.

Detail
Angula  - gulášové koření bez lepku

Angula - gulášové koření bez lepku

Směs papriky, sušené cibule, spolu s polévkovým základem, moukami z rýže a pohanky a kořením určená k snadné a rychlé přípravě guláše nebo gulášové polévky. Návod je na obalu. Protože obsahuje cibuli a mouky na zahuštění, potřebujeme k přípravě již pouze maso, vodu a trochu soli a tuku. Tato směs neobsahuje lepek.

Detail
Arabské koření

Arabské koření

Směs koření, která se hodí k přípravě pokrmů ve stylu arabských kuchyní. Obsahuje směs koření a sůl. Neobsahuje žádné další chemické přísady ani glutaman.

Detail
Asa foetida

Asa foetida

Asa foetida (asant, čertovo lejno, ločidlo) je pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Velmi silně zapáchá, proto se používá ve velmi malých množstvích. Jako koření se používá ředěná rýžovou moukou, aby se usnadnilo dávkování. Při tepelné úpravě se zápach ztrácí. Proto se na začátku úpravy pokrmu čertovo lejno opraží na oleji. Používá se především do pokrmů indické vegetariánské kuchyně, kde nahrazuje cibuli a česnek. V tradiční indické medicíně se používá prot nadýmání a bronchitidě.

Detail
Bambova sůl

Bambova sůl

Kořenící sůl vhodná do zeleninových salátů, pomazánek, dresingů, omáček, na bílé maso, ryby, rýži, luštěniny, brambory i na chléb s máslem.

Detail
Biftekové koření

Biftekové koření

Biftekové koření je směs k rychlé přípravě bifteků z hovězího masa nebo divočiny. Maso se naklepe, posype směsí, podle chuti přisolí a orestuje po obou stranách na tuku. Obsahuje pšeničnou mouku, proto se nehodí pro bezlepkovou dietu.

Detail
Bramborák

Bramborák

Bramborák směs koření bez soli je směs k ochucení bramboráku. Neobsahuje sůl ani glutaman, ani žádné další chemické přísady.

Detail
Buffalo

Buffalo

Buffalo - grilovací koření je ostřejší směs vhodná ke grilování především kuřecího masa.

Detail
Bylinkové máslo

Bylinkové máslo

Bylinkové máslo je směs koření s přídavkem soli a kyseliny citronové vhodná k přípravě pomazánek a ke kořenění salátů.
Základní postup k přípravě bylinkového másla: 2-3 lžičky směsi utřeme do hladka s kostkou másla (0,25kg).

Detail
Čarodějka

Čarodějka

Čarodějka je kořenící přípravek na grilování, rožnění, pečení, na přípravu minutek, do gulášů a omáček. Obsahuje kromě směsi koření ještě sůl, cukr, kyselinu citronovou a sezam. Směs vyrábíme ve spolupráci s firmou Ivan Píša, Léčivý domek, Žebrák.

Detail
Čubrica

Čubrica

Čubrica je známá bulharská směs bylinek, která se používá ke kořenění masitých i zeleninových pokrmů.

Detail
Dátá čaj masala

Dátá čaj masala

Dátá čaj (dátá čaj masala, indický bílý čaj, Yogi čaj) je směs koření k přípravě indického bílého čaje. Jedná se o tradiční indický nápoj, který v Indii koupíte i na ulici, jako u nás třeba zmrzlinu. Má povzbudivý účinek, ale s mnohem větší schopností soustředění, než po kávě. Zároveň je na rozdíl od kávy šetrný k žaludku. Návod k přípravě je uveden na obalu.
Zjednodušená příprava: 1 l vody, 0,5 l mléka, 2 lžičky černého čaje, 1 lžičku směsi koření a cukr podle chuti. Vše svaříme, až vzkypí a poté scedíme.
Recepturu směsi naší firmě svěřila DÁTÁ – ÓM CENTRUM v Koněvově ul. 110, kde můžete tento čaj také ochutnat.

Detail
Divočina

Divočina

Divočina je směs koření a bylinek k úpravě masa „na divoko". Hodí se k nakládání masa, k pečení i úpravě minutek, a to jak ze zvěřiny, tak i jiných jako např. „kuřete na divoko". Směs dodá masu nejen tu správnou chuť divočiny, ale pomůže i strávení těchto pokrmů. Složení směsi je ve stylu tradiční české kuchyně. Obsahuje bylinky, které pomáhají vyloučit z těla nežádoucí produkty látkové výměny, vznikající při trávení těchto mas, především zvěřiny.

Detail
Francie  - marinovací směs

Francie - marinovací směs

Francie marinovací směs je bylinková směs bez soli ke grilování zeleniny. Je vhodné zeleninu předem naložit do směsi koření s olejem. Její pomocí můžeme připravit i dietní neslané pokrmy. Grilujeme obvyklým způsobem.

Detail
Fish masala

Fish masala

Fish masala je indická ostřejší směs na ryby, která se podobně jako Kari hodí ke kořenění různých pokrmů i vegetariánských. Pochází z Rajasthanu v severovýchodní Indii. Směs je vhodné na začátku přípravy opražit na oleji.

Detail
Garam masala

Garam masala

Garam masala - indická „domácí směs" je ostřejší směs, která se podobně jako Kari vyskytuje v mnoha různých variantách, závisejících na lokálních zvyklostech a chuti kuchařky. Naše garam masala pochází z Rajasthanu v severovýchodní Indii. Je to universální směs pro indické pokrmy masité i vegetariánské. Směs je vhodné na začátku přípravy opražit na oleji.

Detail
Grilovací koření  bez glutamanu / s glutamanem

Grilovací koření bez glutamanu / s glutamanem

Grilovací koření je vyvážená směs koření, bylinek, soli a glutamanu určená ke grilování každého masa.

Základní postup - grilované kuře: očištěné, opláchnuté a osušené kuře okořeníme směsí, potřeme olejem a grilujeme asi 60 min. Občas potíráme směsí rozmíchanou v oleji. Podle chuti můžeme dosolit.

 

 

Detail
Gyros

Gyros

Směs tradičně používaná ke grilování masa – řecký Gyros. Hodí se ale podle fantasie i do různých jiných pokrmů, včetně zeleninových. Obsahuje bylinky, koření, sůl a dextrózu.

Detail
Chicken masala

Chicken masala

Chicken masala je indická ostřejší směs na kuře, která se ale hodí podobně jako Kari ke kořenění i jiných, také vegetariánských pokrmů. Tato směs pochází z Rajasthanu v severovýchodní Indii. Směs je vhodné na začátku přípravy opražit na oleji.

Detail
Chlebové koření

Chlebové koření

Chlebové koření je směs koření k pečení chleba v domácích pekárnách i v troubě. Neobsahuje sůl ani žádné další přísady.

Detail
Italské koření

Italské koření

Italské koření je kořenící směs vhodná ke kořenění pokrmů italského typu jako jsou těstoviny a pizza.

Detail
Italské / salátové bylinky

Italské / salátové bylinky

Italské bylinky do salátu je kořenící směs vhodná ke kořenění salátů. Hodí se i k pokrmům italského typu jako jsou těstoviny nebo pizza.

Detail
Kapr po Novohradsku

Kapr po Novohradsku

Kapr po Novohradsku je obalovací směs k přípravě jemně kořeněného kapra. Porce osolíme, obalíme ve směsi a zvolna smažíme na oleji.

Detail
Kari

Kari

Kari je orientální směs koření, která se vyskytuje v mnoha variantách. Každá indická hospodyně míchá vlastní Kari. Naše Kari je směs indického typu zjemněná tak, aby byla přijatelná pro strávníky zvyklé na českou kuchyni. Mělnická Vrutice ji dodává na český trh již 50 let.

Detail
Kari dětské

Kari dětské

Jedná se o lehkou směs kari indického typu bez soli, která je vhodná pro dietní vaření i pro děti od tří let. Používá se stejně jako běžné kari do indických pokrmů, rýže, pomazánek, omáček, na maso i zeleninu.

Detail
Klobásové koření

Klobásové koření

Klobásové koření je směs koření k domácí přípravě paprikové klobásy bez soli a chemických přísad. Hodí se i k úpravě masa pečením.

Detail
Koření na čínu bez /s glutamanem

Koření na čínu bez /s glutamanem

Koření na čínu je směs k přípravě čínských pokrmů. Základní postup: Nakrájené maso naložíme se směsí koření a oleje. Orestujeme na oleji, když maso změkne, přidáme zeleninu, zaprášíme škrobem, podle chuti dosolíme a dusíme do měkka.

 

Detail
Koření na kuře

Koření na kuře

Koření na kuře je směs koření, která neobsahuje sůl, glutaman ani jiné přísady. Používá se k úpravě kuřete pečením, dušením nebo grilováním. Směs je velmi vhodná při jaterních a žaludečních dietách.

Detail
Koření do perníku

Koření do perníku

Koření do perníku je tradiční směs perníkového koření, která se v Mělnické Vrutici vyrábí už od nepaměti a je také součástí mnohých průmyslově vyráběných perníků. Na obalu je návod na vykrajované perníčky.

Detail
Koření pěti vůní

Koření pěti vůní

Koření pěti vůní je směs pěti druhů koření, která se používá v Číně ke kořenění pečeného masa, drůbeže a k ochucení marinád.

Detail
Kořenová zelenina

Kořenová zelenina

Kořenová zelenina je směs, která je určena k usnadnění přípravy polévek, omáček a salátů. Namáčí se ve vlažné vodě nebo se krátce povaří.

Detail
Kouřová sůl

Kouřová sůl

Kouřová sůl se používá do pokrmů, kterým chceme dodat „uzenou" příchuť. Např. na maso, do rizota, zapékaných brambor nebo těstovin.

Detail
Kuřátko marinovací směs - Zlaté kuřátko

Kuřátko marinovací směs - Zlaté kuřátko

Zlaté kuřátko je marinovací směs určená ke grilování především drůbeže. Lze ji ale použít i k úpravě jiných druhů masa.

Detail
Kypřící prášek do perníku

Kypřící prášek do perníku

Továrna v Mělnické Vrutici je již od 70. let výrobcem tohoto kypřícího prášku do perníku a dodnes používá původní recepturu. Návod na přípravu základního perníku je na každém obalu. Směs je vhodná pro bezlepkovou dietu a při použití fruktózy nebo umělého sladidla i pro diabetickou dietu. Kypřící složka neobsahuje fosfáty.

Detail
Martinská husa

Martinská husa

Martinská husa je směs koření k úpravě pečené husy. Martinská husa je tradiční součástí české kuchyně. Tato směs obsahuje koření, která pomohou strávit tučné husí maso. Základní recept je na obalu. Neobsahuje sůl.

Detail
Mexiko

Mexiko

Mexiko je mírně pikantní marinovací směs ke grilování masa i zeleniny. Osahuje sůl a glutaman.

Detail
Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi Goreng je směs koření určená pro přípravu indonéského pokrmu téhož jména (z rýže, kuřecího masa, krevet, zeleniny, koření a dalších složek). Využijete ji nejenom do jídel z Indonésie a Indie, ale i do číny, do bramborové kaše, rýže, těstovin. Ochutit s ní můžete pohanku i dušenou zeleninu. Směs vmícháme těsně před dokončením nebo posypeme zcela hotové jídlo.

Detail
NOVA nakládací

NOVA nakládací

NOVA nakládací je tradiční receptura od tradičního výrobce nakládacího přípravku NOVA. Obsahuje sůl, cukr a směs koření s koprem. S pomocí Novy připravíme nálev znojemského typu k nakládání okurek, zeleniny a hub. Neobsahuje žádné konzervační přísady, proto je nutno uzavřené láhve sterilovat. Návod je na obalu.

 

Detail
Di NOVA

Di NOVA

Dia Nova je tradiční receptura od tradičního výrobce nakládacího přípravku NOVA. Obsahuje sůl, umělé sladidlo a směs koření s koprem. S pomocí Dia Novy připravíme nálev znojemského typu k nakládání okurek, zeleniny a hub. Neobsahuje žádné konzervační přísady, proto je nutno uzavřené láhve sterilovat. Návod je na obalu.

Detail
Orient marinovací směs

Orient marinovací směs

Orient - marinovací směs je kořenící přípravek určený především na pečený bůček.

Detail
Orientální směs

Orientální směs

Orientální koření je kořenící směs, která dodá pokrmu orientální příchuť. Obsahuje sůl, neobsahuje glutaman ani žádné další přísady.

Detail
Paštikové koření

Paštikové koření

Paštikové koření je směs koření a bylinek k domácí přípravě paštik. Usnadní Vám práci, protože již obsahuje cibuli. Neobsahuje sůl ani žádné jiné chemické přísady.

Detail
Pepř citronový bílý

Pepř citronový bílý

Je vhodný ke kořenění jemných mas, především ryb a zeleninových salátů.

Detail
Pět pepřů

Pět pepřů

Pět pepřů je směs červeného, zeleného, černého, bílého a sečuánského pepře. Používá se vcelku nebo podrcená k opepření masitých i zeleninových pokrmů. Směs má jemnější vůni, než jednotlivé pepře a zároveň má v pokrmu dekorační efekt. Mletá směs pepřů se dá použít všude, kde se používá mletý pepř. Má zajímavou jemnou chuť a vůni.

Detail
Pizza - koření na pizzu

Pizza - koření na pizzu

Koření na pizzu je směs koření a bylinek ke kořenění pizzy. Neobsahuje sůl, ani jiné přísady.

Detail
Pracharanda houbová

Pracharanda houbová

Kořenící základ vhodný k přípravě houbové a bramborové polévky, tradičního českého kuby, omáček, rizota, kuskusu, pomazánek, masa, kapusty.

Detail
Pracharanda papriková

Pracharanda papriková

Vyvážená zeleninová směs typu Vegety. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady pouze sůl.
Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem. Papriková pracharanda navíc díky obsahu papriky dodává pokrmům červenou barvu a paprikovou příchuť. Hodí se také k přípravě gulášové polévky, nebo guláše vhodného pro děti.

Detail
Pracharanda polévková

Pracharanda polévková

Prachanda je vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani žádné další přísady pouze sůl.
Pomůže Vám vylepšit každou polévku, omáčku i mnohou pomazánku. Lze ji použít i na posypání chleba s máslem. Papriková pracharanda navíc díky obsahu papriky dodává pokrmům červenou barvu a paprikovou příchuť. Hodí se také k přípravě gulášové polévky, nebo guláše vhodného pro děti.

Detail
Provensálské koření

Provensálské koření

Provensálské koření je směs bylinek domácích ve francouzské Provence, která se hojně používá ve francouzské kuchyni především ke kořenění všech druhů masa, sýrů i zeleniny. Neobsahuje žádné chemické přísady ani sůl.

Detail
Rosovické koření

Rosovické koření

Rosovické koření je směs koření, která je pro své vlastnosti a účinky určena k širšímu použití v oblasti racionální výživy k usnadnění trávení především tučných a nadýmavých pokrmů. Obsahuje pouze druhy koření vypěstované v Čechách, neobsahuje sůl ani žádné další přísady. Má jemnou chuť a vůni. Hodí se k úpravě různých druhů mas, zeleniny, polévek, pomazánek a třeba i na chléb s máslem.

Detail
Ryby - koření na ryby

Ryby - koření na ryby

Koření na ryby je směs bylinek a koření s přísadou soli a kys. citronové k úpravě ryb pečením, smažením, grilováním i dušením. Rybu před tepelnou úpravou osolíme a hojně posypeme směsí koření. Můžeme nechat asi 1 hod. uležet v chladu.

Detail
Sambal

Sambal

V Čechách se sambalu říká obvykle „ďábelské koření". Je to velmi ostrá směs koření původem ze Západní Indie. Hodí se ke grilování, pečení, do omáček i k zelenině. Dobře se vyjímá na stole vedle soli a pepře, protože se hodí k okamžitému přiostření pokrmu na talíři.

Detail
Skořicový cukr / DIA skořicový cukr

Skořicový cukr / DIA skořicový cukr

Směs cukru se skořicí se používá k posypu sladkých pokrmů, do sladkého i vánočního pečiva, kompotů i teplých nápojů.

DIA Skořicový cukr s přírodní skořicí a fruktozou vhodný pro diabetiky v rámci diety určené lékařem. Směs cukru se skořicí se používá k posypu sladkých pokrmů, do sladkého i vánočního pečiva, kompotů i teplých nápojů.

Detail
Směs na mletá masa

Směs na mletá masa

Mleté maso je směs koření k úpravě mletého masa ve stylu tradiční české kuchyně (karbanátky, sekaná). Obsahuje sůl, neobsahuje glutaman ani žádné jiné přísady.

Detail
Steak

Steak

Steak je směs koření s malým množstvím soli. Neobsahuje glutaman. Hodí se k přípravě steaků, k pečení a grilování všech druhů masa včetně ryb i do salátů a omáček. Koření je zpracováno hruběji, takže zároveň plní dekorační funkci.

Detail
Svíčková

Svíčková

Směs sušené mleté kořenové zeleniny a koření, určená k snadné a rychlé přípravě a kořenění omáček. Lze ji použít jako základ pro jakoukoliv omáčku (např. rajskou, koprovou, apod.), především ale na svíčkovou omáčku.
Svíčková omáčka: 1 kg masa, 70 g tuku, 1 balení směsi, 25 g hladké mouky, 0,25 l kyselé smetany. Maso na tuku osmahneme po všech stranách, posypeme směsí, podlijeme a dusíme nebo pečeme do měkka. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně.

Detail
Svařené víno

Svařené víno

Koření na svařené víno je tradiční směs koření, která se používá ke kořenění svařeného vína na jižní Moravě. Neobsahuje cukr, ani žádné jiné přísady.
Dva návody na přípravu svařeného vína:
1) k 0,5 l vína (červeného, bílého nebo i ovocného) přidáme 0,5 lžičky směsi, krátce povaříme a podle chuti osladíme, scedíme.
2) lehké svařené víno: 0,25 l vody a 0,5 lžičky koření svaříme, osladíme, scedíme a nakonec přidáme 0,25 l vína.

Detail
Špagety

Špagety

Směs koření s přídavkem soli k úpravě špaget.

Dva nejjednodušší postupy:
1. Uvařené a scezené špagety posypeme směsí, přidáme trochu oleje nebo másla a podáváme.
2. Na oleji velmi krátce orestujeme koření, přidáme vodu, sůl, rajský protlak a povaříme. Omáčkou polijeme špagety na talíři.

 

Detail
Tandoori masala

Tandoori masala

Tandoori masala je indická směs na pečení, která pochází ze severozápadní Indie - Rajasthanu. Ostrá směs koření, používaná k pečení masa.
Základní návod: Ze směsi koření, citronové šťávy a jogurtu se vymíchá krém, kterým se potře kuře vně i zevnitř a nechá asi 10 hod. uležet za občasného otáčení. Peče se v hlubší nádobě při 200°C.

Detail
Toskánské koření

Toskánské koření

Směs deseti druhů koření italského typu, jemné struktury.

Detail
Valencie

Valencie

Valencie je marinovací směs k úpravě všech druhů mas, ryb a zeleniny grilováním i pečením. Vzhledem k hrubší zrnitosti plní v pokrmu dekorační funkci.

Detail
Vanilkový cukr / DIA vanilkový cukr

Vanilkový cukr / DIA vanilkový cukr

Vanilkový cukr s mletou přírodní vanilkou. Bez chemických přísad.

Vanilkový cukr vhodný pro diabetiky s přírodní vanilkou se používá do cukroví, pečiva, kompotů, pudinků, krémů, čokolády, zmrzlin, kaší i ke slazení nápojů.

Detail
Vídeňské koření

Vídeňské koření

Vídeňské koření je směs koření k pečení chleba v domácích pekárnách i v troubě. Neobsahuje sůl ani žádné další přísady.

Detail
Zabijačkové koření

Zabijačkové koření

Zabijačkové koření obsahuje směs koření a 30% soli. Směs je určena k úpravě masa při zabijačce, je ale také dobrá do polévek s bramborami a houbami.
Recept na jednoduchou lehkou vegetariánskou polévku:
Dáme vařit jeden větší rozkrájený brambor a hrst rýže do 3/4-1 l vody. Jakmile se brambor uvaří, přidáme lžíci zabijačkového koření a necháme krátce přejít varem.

Detail
Zaziki  / Zaziky řecké

Zaziki / Zaziky řecké

Směs koření používaná především v řecké kuchyni. Je výborná k ochucení salátů, např. v jogurtu. Obsahuje sůl. Bylinky jsou namlety hruběji, takže v salátu působí zároveň jako dekorativní prvek.

 

Detail
Calta 500g. směs - bezlepkový chléb

Calta 500g. směs - bezlepkový chléb

Výrobek oceněný na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima 2008 zlatou medailí v kategorii Trendy.
Bezlepková směs pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, i pro diabetiky. Nemusí být nutně celiaci, Calta chutná všem. Neobsahuje také vejce, mléko, sóju, umělá barviva ani konzervanty. Jedná se o potravinu s vysokým obsahem vlákniny, která byla vyvinuta v občanském sdružení Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu.

Detail
Zlaté žebírko

Zlaté žebírko

Zlaté žebírko je kořenící směs určená k nakládání a grilování vepřového masa.

Detail
Želírka

Želírka

Želírka je určena k domácí přípravě marmelád a džemů z každého ovoce. Obsahuje pektin, cukr a kyselinu citronovou. Neobsahuje žádné konzervační látky, proto je třeba přesně dodržet pracovní postup, aby byl výsledek dokonalý. Postup je jednoduchý a je popsán na každém obalu.

Detail
DEKO přírodní

DEKO přírodní

Deko je tradiční receptura od tradičního výrobce nakládacího přípravku DEKO. Obsahuje sůl, kyselinu benzoovou a celé koření. S Dekem lze nakládat okurky, zeleninu i houby, a to i za studena bez sterilizace. Při použití umělého sladidla je vhodné i pro diabetiky. Návod je na obalu.

Detail
CELER kořen

CELER kořen

Kostky celerového kořene se používají po namočení nebo povaření jako syrový kořen do polévek, omáček, salátů i k masu. 

 

Detail
Celer - list

Celer - list

Celerový list se hodí podobně jako listová petrželka jako dekorační složka k masu i zelenině. Může nahradit kořen k ochucení mletého masa, do sýrových a zeleninových karbanátků.

Detail
Celer

Celer

Celerový list se hodí podobně jako listová petrželka jako dekorační složka k masu i zelenině. Může nahradit kořen k ochucení mletého masa, do sýrových a zeleninových karbanátků.

Detail
Kopr list

Kopr list

Kopr je nezbytná přísada koprové omáčky nebo polévky Kulajdy. Hodí se i k ochucení salátů, měkkých sýrů, pokrmů z mořských živočichů i ryb, hořčice, studených polévek, k okurkám, telecímu masu i fazolkám.

Detail
Kopr plod

Kopr plod

Koprový plod má chuť mezi koprovým listem a kmínem, protože se v jeho silici tvoří karvon, který je hlavním nositelem chuti a účinků kmínu.

Detail

 

 

 

 

Na této stránce stále pracujeme a postupně pro Vás budeme doplňovat další informace o našich produktech, ať je pro Vás vyvoněná.

 

Než se vše usadí, můžete si naše koření s informacemi prohlédnout na eshopu: https://eshop.benkor.cz