Bylinné karamely Dolce
Dolce je unikátní výrobek. Je to zkaramelizovaný cukr (nebo fruktóza – Dia Dolce) konzistence medu s přidaným bylinným extraktem jednotlivých bylin - šalvěje, jitrocele nebo černého bezu.
Lze jej doporučit při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkových obdobích, dia variantu při diabetické dietě.
Používá se:
- jako sladidlo všude, kde se používá cukr nebo med, nebo sirup, výborné do čajů i kávy,
- jako med, třeba i na chleba
- ke slazení pečiva (do perníku, bábovek, buchet), náplní (ovocných, makových, tvarohových)
- do sladkokyselých nálevů na saláty, do omáček a polévek (třeba rajské), na potírání kuřete při pečení, do marinovacích směsí na maso,
- s horkou vodou jako bylinný nápoj, který je zajímavou variantou čaje s účinky jako bylinný čaj,
- se studenou vodou jako bylinková limonáda.
OSLAĎTE SI ŽIVOT
BYLINNÝM KARAMELEM DOLCE
A NEUBLÍŽÍTE SVÉMU TĚLU
Příběh bylinných karamelů DOLCE
Mnoho vděku patří páteru Ferdovi za radu, díky které paní Květa Veselá vyrobila karamel s konzistencí medu pro zdraví dětí i nás dospělých. Páter Ferda přisuzoval karamelu neobyčejný význam. Říkal, že jednou z příčin překyselení žaludku je bílý cukr. Nejlepší je sladit medem nebo cukrem ve formě karamelu. Cukr takto připravený se stává zásaditým.
Takto připravené bylinné karamelové "medy" jsou vhodné i pro alergiky na včelí produkty, pyl a lepek. Druh vyrobený z fruktózy je vhodný pro diabetiky.
Dolcetem lze zcela nahradit bílý cukr, dá se použít na oslazení kávy, čaje, teplého mléka. Lze jej v kuchyni použít všude tam, kde se používá cukr nebo med.
Na základě dlouholeté spolupráce s paní Veselou přešla v polovině roku 2017 výroba bylinného karamelu Dolce do firmy BENKOR, tak myšlenka pátera Ferdy o zásaditém slazení nezanikne.
Květa Veselá a BENKOR s.r.o.
Nový obal
Paní Veselá začínala s Dolčetem ve skle a my se ke sklu vracíme. Věříme, že tento krok oceníte i Vy, naši zákazníci. V polovině srpna roku 2022 začínáme vyrábět Dolce do skla. Po vyprodání aktuálních zásob, které jsou ještě v umělohmotném kelímku, se můžete těšit na nový obal. První se ho dočká Dolce se šalvějí, pak budou následovat další, jakmile se aktuální zásoby vyprodají.
4 DRUHY BYLINNÉHO KARAMELU DOLCE
S květem bezu černého – Černý bez podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy, napomáhá kontrole tělesné hmotnosti. Připomeňme staré přísloví – „Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.“
|
||
|
||
DIA s květem bezu černého – Černý bez podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, normální funkci dýchacího systému i stav kloubů. Přispívá k čištění a správnému vylučování organismu, příznivě ovlivňuje normální hladinu glukózy, napomáhá kontrole tělesné hmotnosti.
|
||
|
||
Se šalvějí – Šalvěj je přirozeným antioxidantem, podporuje hormonální rovnováhu, normální trávení, imunitní systém, podporuje dýchací systém. Patří mezi byliny, které jsou doporučovány ženám v klimakteriu k podpoře tzv. menopauzálního komfortu, zejména při nočním pocení. Doporučuje se kuřákům vzít si nalačno jednu lžičku karamelu Dolce se šalvějí a nechat ji pomalu vstřebávat v ústech. Již v roce 1596 se ve svém objemném herbáři Petra Matthioliho se říká, že šalvěj léčí 99 nemocí.
|
||
|
||
S jitrocelem – Jitrocel je velmi stará bylina, kterou používali již ve starověkém Řecku. V dnešní době je hojně rozšířena ve velké části světa i na území Česka. Používá se k podpoře dýchacího i imunitního systému. Dále obsahuje xantofyl, velké množství tříslovin, flavonoidy, enzymy, pektiny, saponin, vitamín C, kyselinu křemičitou, soli vápníku a draslíku a látky fytoncidní. Jitrocel podporuje mikrobiální rovnováhu a tím napomáhá normální funkci střevního traktu. Napomáhá trávení a pročištění a podpoře jater.
|
Od začátku výroby a prodeje (rok 1994) se prokázalo, že jím lze zcela nahradit bílý cukr, dá se jím tedy sladit káva, čaj teplé mléko (i sójové). Lze jej v kuchyni použít všude tam, kde se používá bílý cukr nebo med. To znamená do sladkokyselých nálevů na saláty, do omáček a polévek (např. rajské), na potírání kuřete při pečení, do perníku apod. Také lžičky DOLCE se šťávou z ½ citronu přelitá v šálku horkou vodu (nikoli vařící) je lahodným zdravým nápojem, který je zajímavou variantou čaje. Lze doporučit každé ráno nalačno na kořen jazyku jednu lžičku a pomalu nechat rozpustit v krku. Šetří se tak zuby a docílí se potažení sliznice v krku, kde se tak rády chytají bacily. Takto mají mizivou šanci.
Je vhodný k dlouhodobému užívání.