ZAPEČENÝ CHŘEST SE ŠUNKOU A SÝREM

Pepř je nejrozšířenější koření, které se používá ve všech kuchyních jak celý, tak mletý. Hodí se do polévek, omáček, nakládané zeleniny i k masu.

Bambova sůl je kořenící sůl vhodná do zeleninových salátů, pomazánek, dresingů, omáček, na bílé maso, ryby, rýži, luštěniny, brambory i na chléb s máslem.
Složení: ječmen, sůl 32,8 %, sezam, česnek, karotka, petržel, celer, cibule, fenugreek, fenykl, hřebíček, chilli, kardamom, kmín, koriandr, kurkuma, majoránka, muškátový květ, nové koření, paprika sladká, pastinák, pepř bílý, pepř zelený, skořice, tymián, zázvor.

ZAPEČENÝ CHŘEST SE ŠUNKOU A SÝREM

Ingredience

chřest
kvalitní šunka
tvrdý sýr typu ementál (ementaler, madeland..)
máslo
pepř
(Bambova sůl)

Příprava

Chřest uvaříme - před zpracováním je třeba chřest omýt a oloupat a zbavit dřevitého konce. Bílý chřest se loupe po celé délce až po hlavičku, ten zelený stačí oloupat v jeho spodní části - cca poslední třetina, mladý zelený chřest dokonce není potřeba loupat vůbec.
Chřest vaříme pokud možno na stojato, svázaný a v lehce osolené vodě ve vysokém hrnci (můžeme přidat i trochu cukru, másla nebo citronové šťávy)
- bílý chřest cca 5-8 min, zelený cca 2-5min dle tloušťky výhonků. Ideální je chřest uvařit "al dente". Pokud jej po uvaření nebudeme hned podávat, je vhodné jej ponořit do studené vody pro zachování barvy a konzistence, následně osušíme.
Dno zapékací mísy poklademe plátky šunky, na ně dáme chřest, dle chuti dokořeníme a pokryjeme plátky sýra, navrch pak položíme několik měnších kousků másla.
V předehříté troubě následně zapečeme dokud se sýr neroztaví.
K dochucení můžete použít ideálně čerstvě namletý černý pepř nebo třeba kořenící směs Bambova sůl.

Celou řadu koření , kořenících směsí a bylinek naleznete na https://eshop.benkor.cz/.